Paperihattuja

Maailman ensi-ilta ja kantaesitys perjantaina 23.3.2012 klo 19.00.

Tänä vuonna 23. huhtikuuta tulee kuluneeksi 100 vuotta tunnetun kansantaiteilijan, lauluntekijän, sanoittajan ja kirjailijan, Veikko Lavin syntymästä. Juhlavuoteen liittyen Haminan Teatteri tuottaa keväälle 2012 ryhmälähtöisen Paperihattuja -näytelmän, jonka ohjaa Janne Lonka. Lavin juhlavuosi on täynnä konserttien ja lauluiltojen-tarjontaa, mutta Haminan Teatteri tarjoaakin jotain ihan muuta: tuoreen ja modernin näkökulman,Veikko Lavin tuotannosta ammentavan erilaisten tunnelmien ilotulituksen, jossa hyödynnetään fyysisen teatteri-ilmaisun ja tanssin elementtejä. Teoksessa on käytetään myös video- ja valokuvaa ja kautta linjan visuaalista esitystapaa.

Onnen pipanoita…

Paperihattuja = ryhmälähtöinen, riemullinen, lempeä, koskettava, kevytkenkäinen, hauska, myrskyisä, lennokas, kaunis, järkyttävä, viihdyttävä, iloinen, yllättävä, hykerryttävä, rohkea, leikkisä, vakavamielinen, hassu, elämänmakuinen… meidän, tekijöiden mielestä.

Paperihattuja marssittaa estradille seitsemän Haminan Teatterin esiintyjää, jotka kukin ovat saaneet tuoda oman panoksensa teoksen syntyyn. Olemme valinneet meitä tekijöitä kiinnostavia Lavin sanoituksia ja niistä nousseita tarinoita, mutustelleet niitä ja tarinoista esiin työntyviä teemoja yksin ja yhdessä. Näin olemme muokanneet Lavin tarinoista teatteriesityksen, joka ei tyydy esittämään suoraviivaisesti Vepan kertomuksia, vaan sekoittaen pakkaa hieman.

Toivomme, että jokainen katsoja saa vaikuttua teoksen äärellä, kuten me esittäjätkin olemme saaneet – uudestaan ja uudestaan – haukkoa henkeämme, iloita ja tuntea paljon. Toivomme myös, että yleisö vie esityksestä mukanaan Lavin kaikessa tuotannossa tavalla tai toisella läsnä olevan toivon ja elämänilon tunteen. Tervetuloa viihtymään Veikko Lavin elävien tarinoiden äärellä Haminan Teatterissa.

Paperihattuja saa ensi-iltansa Haminan Teatterissa perjantaina 23.3.2012 klo 19.00. Esityksen kesto on väliaikoineen n. 2h10min. Esitys on Janne Longan kesällä 2011 alkaneen Haminan Teatterin ohjaustrilogian viimeinen esitys. Jannen tavoitteena on ollut ja on yhä tuottaa näiden kolmen perättäisen ohjauksen kautta monipuolista, kiinnostavaa, innostavaa teatteria ja tekemistä niin teatterin harrastajille kuin katsojillekin.

Havinaa Lavista…

Lavi tuli tunnetuksi tarinankertojana. Hänen monipuolinen tuotantonsa käsittää inhimillisiä tarinoita pienen ihmisen elämää, sotaa ja ihmiselämän vääjäämätöntä haurautta, mutta jopa köyhyyden ja kurjuuden keskeltä Lavi löytää toivon pilkahduksia – pieniä onnen pipanoita. Myös koskettavat suomalaisen luonnon kuvaukset, kannanotot luonnon monimuotoisuuden suojelun puolesta, sekä toisaalta Lavin huumori- ja pornolaulut tarjoavat mehevän ja mielenkiintoisen maaston ammentaa inspiraatiota teatteriesityksen valmistamiseen.

Toivo Veikko Lavi syntyi 23.4.1912 Kotkassa. Hän eli lapsuutensa ja nuoruutensa Hovinsaarella, Nilssonin talossa, jota Vepa tekseissään kutsui Nälkälinnaksi. Lapsuudenystävänsä Kallen kanssa Vepa vietti vivahteikasta elämää ja pojat mm. tarkkailivat Hovinsaarelle leiriytyneitä venäläisiä sotilaita, leikkien olevansa sotapoikia itsekin, marssien peltipurkit pakkeina, lukikat sukanvarressa, puiset kiväärit heiluen.

Ennen sotia Lavi kouluttautui sahateknikoksi Viipurissa, Suomen Sahateollisuuskoulussa. Ikäistensä nuorten miesten tavoin Vepa joutui rintamalle sekä Talvi- että Jatkosodassa. Hän haavoittui Talvisodassa helmikuussa 1940. Veikko Lavista tuli päätoiminen levylaulaja ja esiintyvä taiteilija vasta lähes 40-vuotiaana, kun hän 50-luvun alussa lyöttäytyi aikalaistensa laulajien ja soittajien joukkoon, viemään virkistystä musiikillaan kylästä kylään.

Vuosien 51-56 aikana Vepa levytti yhteensä viitisenkymmentä laulua. Raskas kiertue-elämä ja raskaat huvit kuitenkin myös väsyttivät. Lavi lopetti kiertueiden tekemisen 50-luvun lopulla, jolloin asettui vaimonsa Sylvin kanssa asumaan maaseudun rauhaan Kymiin, toteutti laspsuuden haaveensa ja perusti kanalan.

Lavit muuttivat 70-luvun alussa Haminaan ja Vepa jatkoi laulujen tekemistä ja esiintymisuraansa. Tällöin tapahtui myö taiteiloja uusi läpimurto ja suosio jatkui aina taiteilijan kuolemaan saakka. Lavi teki viimeiset levytyksensä vuonna 1994, jolloin hän oli jo 82-vuotias. Samana vuonna hän esiintyi myös Aki Kaurismäen elokuvassa Pidä huivista kiinni, Tatjana. Kansantaiteilija Veikko Lavi kuoli Haminassa 22.5.1996 ja hänen tuhkansa on Haminassa, Hietakylän hautausmaalla.

Taiteilijan muistoa vaalitaan Haminassa vuosittain Haminan  Teatterin ja SS Hyökyn yhteisen, jo perinteeksi muotoutuneen elokuisen Lavi-laulutapahtuman merkeissä. Myös tulevana kesänä 2012 järjestetään Haminan Tervasaaressa perinteinen Lavi-laulutapahtuma, jonka esiintyjäkaarti tulee koostumaan Suomen parhaista Lavi-tulkitsijoista