Mörköjen yö

Jännitystä ja viihdykettä koko perheelle

Jokainen pelkää jotakin, niin lapset kuin aikuisetkin. Säikkylän Jenna pelkää pimeää – siis ihan tosissaan pelkää! Jenna on päättänyt voittaa pelkonsa ja viettää yön leikkimökissä ihan yksin.

Mörköjen yö sai ensi-iltansa ystävänpäivänä 14.2. klo 18.00 Vehkalahtisalissa ja sitä esitettiin lisäksi myös Haminan Teatterilla, sekä kiertuenäytöksinä Iitissä, Pyhtäällä, Anjalassa, Virolahdella, Miehikkälässä ja Riihimäen SPOTTI Lasten teatteripäivillä.

Mörköjen yö-kiertuetta jatketaa syksyllä 2014.

Esitys nähdään kahden esityksen verran syykuussa Haminan Teatterissa, sekä kolmen näytöksen verran vierailuna Kotkan kaupunginteatterin Naapurinäyttämöllä. Esitys on helposti siirrettävissä vierailulle erilaisiin esiintymistiloihin.

Kemin kaupunginteatterissa talvella 2012 kantaesitetyn hauskan ja jännittävän koko perheen musiikkinäytelmän Mörköjen yö ovat käsikirjoittaneet Johanna Keinänen ja Kimmo Virtanen. Näistä jälkimmäinen on ansioitunut koko perheen musiikkinäytelmien kynäilijä, joka taitaa niin lasten ja nuorten hauskuutuksen, kuin isien ja äitienkin nauruhermojen kutkuttelut. Esityksen on ohjannun Ville Kiljunen.

Mörköjen yö käsittelee pelkoja hauskalla ja viihdyttävällä otteella. Tarinan keskiössä on Säikkylän perhe; isä-Säikkylä kammoaa jyrsijöitä, äiti-Säikkylä on huolissaan elintarviketurvallisuudesta ja 8-vuotias Jenna Säikkylä pelkää pimeää ja pimeässä lymyilevää Pimeysmörköä. Jenna on kuitenkin päättänyt voittaa pelkonsa ja viettää yön yksin leikkimökissä, turvanaan vain mörönkarkoitin, otsalamppu ja pehmolelukaverit. Jännittävää tarinaa johdattelee kertojana Säikkylän perheen pallogrilli, Herkkules. Näytelmässä tavataan myös mm. lannettaan vatkaava Kastemato, Talitintti, Tyrannosaurus Rex ja Joulupukki.

Mörköjen yöstä koettua keväällä 2014:

”Lämmin kiitos mainiosta ja taitavasti toteutetusta Mörköjen yö -esityksestänne maanantaina Vehkalahtisalissa! Nauroimme tokaluokkalaisten oppilaideni kanssa vielä luokassakin ääneen, kun muistelimme yhdessä esityksen juonenkäänteitä, mieleenpainuneita kohtauksia ja hauskoja hahmoja. Lapset alkoivat heti myös ”intopiukeina” purkaa hupaisia tunnelmia piirustuksiksi. Lavastus ja puvustuskin olivat kauniisti ja oivaltavasti toteutettuja. Samoin laulut olivat hurjan kivoja ja niitä lapset rallattelivat piirtäessään. Ihanaa, että lapsille tehdään näin laadukasta ja elämyksellistä hyvänmielen teatteria ja pääsimme siitä oppilaideni kanssa osallisiksi kulttuuriviikoilla. Jäi niin hyvä mieli koko porukalle pitkäksi aikaa, että piti laittaa teille kiitosviestikin vielä!” (Vehkalahden koulun 2B)

Haminassa Lasten kulttuuriviikoilla ja kaikissa kevään kiertuenäytöksissä, yhteensä 17 esityksessä kävi 2113 katsojaa. Lisäksi pelkoja käsitteleviä MÖRKÖLLE KYYTIÄ – draamatyöpajoja järjestettiin Haminassa kolmella alakoululla, sekä Ekami:n aikuisopiskelijaryhmälle erimittaisina ja –sisältöisinä kokonaisuuksina. Työpajoja jatketaan vielä huhtikuussa Iitissä ja syksyllä Kotkassa. Näytelmässä esiintyvä Haminan Teatterin tuottaja Henni Kiri toimii työpajojen vetäjänä. Työpajatoiminta liittyy Kirin Teatteri-ilmaisun ohjaaja-opintoihin (Metropolia AMK).

Mörköjen yö – näytelmä toimii osana Haminan Teatterin toteuttamaa, Kehittämisyhdistys Sepra ry:n tukemaa maaseudun kulttuurin kehittämishanketta PELOSTA PELLOILLE. Koska välimatkat kaupunkikeskusten kulttuuripalveluihin voivat joskus olla kynnyksenä kulttuurin saavutettavuudelle, esitystä viedään kiertuemuotoisesti kylille ja kaupunkien reuna-alueille. Tuotantoa ja työpajojen toteutusta tukee lisäksi Taiteen Edistämiskeskus.

Tuotantoa tukemassa:

Haminan kaupungin kulttuuripalvelut
Kehittämisyhdistys Sepra ry
Taiteen Edistämiskeskus