Linnunradan laidalla

Haminan Kesäteatteri Turun bastionissa pukee ensi kesänä ylleen sirkusasun

“Tervetuloa hyvät naiset ja herrat – tulkaa ja nähkää Sirkus Maximum ja mahtava Madiganien perhe: vallasta luopuva tirehtööri King, jonka aika täällä maan päällä lähestyy loppuaan! Kenestä tulee hänen seuraajansa? Kilpailussa mukana  tytär Regina, vaarallinen veitsenheittäjä – ja toisella puolella tunteiden tulkit, poika Tom ja hänen vaimonsa Marina! Poissa pelistä poika Max, joka karkasi sirkuksesta. Mukana myös Grande Amore, siinä sivussa Moka Cardinale ja lopulta tietenkin Tutti Frutti Finale – hyvät naiset ja herrat, Sirkus Maksimum!”

Yleisön ja teatterintekijöidenkin toiveita kuunnellen Haminan Teatterissa lähdetään tulevaan kesäkauteen musikaalin merkeissä. Samalla teatteri hakee taas uudistunutta näkökulmaa, raikasta ilmettä ja erilaisia keinoja ilahduttaa, viihdyttää ja säväyttää sekä nykyisiä, että uusia teatteriyleisöjä, tarjoten aivan erityislaatuista musikaalitunnelmaa.

Tiina Puumalaisen kirjoittama, sirkusmaailmaan sijoittuva Linnunradan laidalla –musikaali kertoo perheyrityksen sukupolvenvaihdoksesta, vallanhalusta ja lopulta onnellisen, rakkaudentäyteisen elämän kaipuusta. Teoksen musiikit ovat legendaarisen suomalaisen pop-rock -yhtyeen Eppu Normaalin rakastetuimpia kappaleita. Eput ovatkin vastikään olleet otsikoissa, kun yhtye julkaisi viime vuoden marraskuussa tupla-cd:n ja kolmoisvinyylin Mutala. Ensimmäisellä listaviikollaan levy nousi suoraan Suomen virallisen listan ykköseksi ja on sittemmin ylittänyt jo kultalevyyn oikeuttavan myyntimäärän, mikä kertoo eittämättä yhtyeen jatkuvasta suosiosta.

Linnunradan laidalla –musikaali kantaesitettiin vuonna 2005 Helsingin Peacock –teatterissa, johon sen ohjasi teoksen käsikirjoittanut Tiina Puumalainen ja musiikin sovituksesta vastasi Antti Vauramo. Vauramon sovitukset toivat Eppujen kappaleisiin musikaalimaailman mahtipontisuutta ja jatsahtavaakin sävyä, mutta kesäteatterin areenalle ne on haasteellista siirtää. Haminan Teatterissa onkin päädytty tuomaan teoksen musiikit lähemmäs Eppujen tuttua sointia, mutta tähän persoonallisen lisämausteensa antaa rautaisen muusikkoammattilaisen Jari Puheloisen luotsaama livebändi. Peacock-teatterissa musikaali sai kiittävän vastaanoton, eikä Haminan Teatterin toteutus aio jäädä yhtään vaisummaksi.

Kesäteatteriareenan täyttää heinä-elokuussa liki kolmenkymmenen esiintyjän joukko; ihastuttavia lapsiesiintyjiä ja taitavia teatterikonkareita, sykähdyttäviä lauluja, upeita ja riemastuttavia sirkusnumeroita, sekä hersyvää tilannekomiikkaa, unohtamatta teoksen koskettavaa draamaa. Musikaali valmistuu ensi-iltaan heinäkuun alussa kotkalaisen näyttelijä (FIA), teatteri-ilmaisun ohjaaja Pia Lunkan kokeneissa hyppysissä. Lunkka on paitsi näytellyt, myös ohjannut musiikkiteatteria ja ottaa kesän 2012 haasteen innolla vastaan. Sirkusmaailmaan sijoittuva, Eppujen mukaansatempaavalla musiikilla tuettu teos tarjoaa vivahteikkaan ja värikkään maaston tehdä teatteria.

Ulkoilmatila tuo produktioon omat erityiset haasteensa ja painotuksensa, mutta myös mahdollistaa asioita, joita ei voi toteuttaa sisänäyttämöllä. Viime kesänä kunnostettu, Haminan keskustassa sijaitseva idyllinen ulkoilmateatteripaikka saa uudistuneen sirkus-ilmeen ja historiallinen linnoitus tarjoaa näyttävän ja suojaisan ympäristön sirkusmusikaalille. Siinä, missä teatterivalaistuksella ei päästä kesäteatterissa pelaamaan, musikaalin äänimaailma, loppuunsa hiottu näyttelijäntyö ja vaikuttava tarina pääsevät oikeuksiinsa. Teokseen on suunniteltu jopa hevos-akrobatianumeroita ja lisäksi esityskaudelle pari yönäytöstä, joissa voidaan tuoda teatterielämykseen ainutlaatuista antia valotaiteen ja tuliakrobatian keinoin.

Teoksen maailma itsessään herättää huimia visioita ja antaa mahdollisuudet tehdä hyvin laajalle yleisölle kohdennetun, hienon kesäproduktion. Musikaalia tullaan esittämään 22 esityksen verran ja yleisötavoitteena on vähintään 7000 katsojaa. Produktiosta on tarkoitus rakentaa koko perheelle soveltuva kesäkohde, jossa myös perheen pienemmät teatterinystävät viihtyvät sirkuksen maagisessa maailmassa. Teos viihdyttää perinteisen kesäteatterikomedian ja musiikkinäytelmän lailla, mutta tarjoaa samalla ainutlaatuista ja monipuolista visuaalisuutta sirkustaiteen, musiikin, tanssin ja teatteri-ilmaisun muodoin.