Katsastus

Haminan Teatteri tuottaa kesällä 2011 ensi-iltaan legendaarisena tv-elokuvanakin tunnetun Joni Skiftesvikin Katsastuksen. Teoksen teatteridramatisointi sai kantaesityksensä syksyllä 2010 Oulun kaupunginteatterissa. Näytelmän ensimmäinen harrastajateatteri -sovitus saadaan Haminaan ja vieläpä uuteen ja jännittävään kesäteatteripaikkaan Haminan keskustassa, varuskunta-alueella, historiallisen linnoituksen suojissa.

”Pikku vikoja… Heleppo korijata!”

Katsastus on sukkelasanainen ihmissuhde-komedia, joka kehrää eteenpäin kuin sen yhtä keskeistä roolia esittävä Hillman-henkilöauto. Myöhästyneitä kesähäitä vietetään, Hilmaa katsastetaan Ruotsin puolella, raskaana ollaan, synnytellään ja kai sitä vähän ryypätäänkin. Oman katon alle halutaan päästä ja löytää se elämän onni.  Vaikka sitten valehtelemalla. Näytelmästä löytyy myös kolmiodraaman aineksia; parisuhteen kolmanneksi pyöräksi on änkeämässä auto… tai puoliso, vai kummin päin se nyt oli!?

Katsastuksen päällimmäinen teema on ihmissuhteet; nuorenparin selviytymistaistelu avioliiton ensi kriiseistä, asuntopulasta, vammaisen lapsen syntymisestä ja lähipiirin luomista monenlaisista paineista. Nuoren isän mitta täyttyy sitten epäonnisella katsastusmatkalla, kun mikään ei tunnu elämässä onnistavan. Ei edes auton katsastus. Näytelmässä esillä ovat onnen pienet hetket, jos kohta myös elämän karikot, unohtamatta joskus äärettömältäkin tuntuvaa arkea. Teksti pulpahtelee oivallisesti tarpeitamme hävetä, paeta, unohtaa ja sivuuttaa toista, nostaen materian tärkeään, jopa realistiseen asemaan.

Huvittaviin hahmoihin, nasevaan dialogiin ja hauskoihin tilanteisiin on sisällytetty pala tragediaa ja draamaakin, kuten hyvään komediaan kuuluu. Näytelmä kertoo myös tarinaa pienen kyläyhteisön maailmasta. 1960- ja 70-lukujen arvomaailma ja yhteiskunnalliset muutokset heijastuvat niin ikään mielenkiintoisesti komediatekstin taustalta.

Katsastuksen ohjaa Haminan kesäteatteriin Janne Lonka ja puvustajana toimii Pirjo Kotkavuori-Porkka. Toukokuussa aloitetaan näytelmän harjoitukset, sekä lavasteiden rakennus Turun Bastionissa. Samalla paikalle aletaan nostaa uutta katsomoa talkoovoimin. Kesäteatteriyleisölle rakennetaan n. 600 -paikkainen, tukeva ja mukava v-muotoon kaareutuva katsomo bastionin rinteille.

Tervetuloa viihtymään Haminan Teatterissa kesällä 2011!