Harmaat pantterit

Hilpeä komedia vakavasta aiheesta – suomalaisesta vanhustenhoidosta.

“Yli 65-vuotiaiden osuuden väestöstä arvioidaan nousevan nykyisestä 19,9 prosentista 26 prosenttiin vuoteen 2030 ja 29 prosenttiin vuoteen 2060 mennessä.”
– Tilastokeskus, 2015 –

Haminan Teatterin kevään 2016 päätuotanto, Harmaat Pantterit -komedia, tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen, suomalaiseen vanhustenhoitoon, ja käsittelee sitä napakalla otteella ja huumorilla. Vanhusten hoidosta on kirjoitettu näytelmiä ennenkin, mutta Harmaat Pantterit tarjoaa aiheesta uudenlaisen näkökulman. Pääosassa ovat vanhukset, aktiiviset ja elävät ihmiset, olkoonkin, että ”ainut ehyt paikka kropassa on tekohampaat”, kuten ronskia huumoria viljelevä Laimi valittaa.

Näytelmän tapahtumat sijoittuvat Käpyhoviin, kuvitteelliseen vanhusten palvelutaloon, kenties vaikka tässä jossain ihan lähellä. Palvelutalon asukkaiden elämä on tylsääkin tylsempää lääkityksen ja ankeitten rutiinien keskellä. Taloon palkatut uusi johtajatar, työharjoittelija ja tukityöllistetty pistävät yhteistuumin uusiksi käytössä olevaa systeemiä ja vanhukset saavat takaisin elämänilon, kunnan sosiaalitoimen suureksi kauhuksi!

Heikki Lundin kirjoittama näytelmä elää tässä hetkessä. Se lähestyy suomalaisen yhteiskunnan häpeäpilkkua komedian keinoin ja kyseenalaistaa osittain myös median ja monien järjestöjen luomaa myyttiä siitä, että vanhustenhuollon puutteet johtuvat rahan ja henkilökunnan rajallisista resursseista. Harmaat Pantterit ei sievistele, mutta ei myöskään lamaannuta katsojaa. Kyynisyys tuskin katoaa tämänkään näytelmän myötä, mutta aivan varmasti esitys herättää keskustelua. Tämän näytelmän nähtyään voi pohtia uudella tavalla vanhuuden ja ihmisyyden olemusta.

Näytelmän herkullisissa rooleissa nähdään Haminan Teatterin kokeneita esiintyjäkonkareita ja muutamia aivan uusiakin kasvoja.

Katso Harmaat Pantterit -kuvagalleria tästä.